Czy trzeba rejestrować zbiór kandydatów do pracy w GIODO?

Każda firma w momencie rozpoczęcia procesu rekrutacji, staje się administratorem danych kandydatów do pracy, którzy w tym procesie wezmą udział, przekazując swoje dane w postaci CV, listów motywacyjnych itp. Zbiór, który w związku z tym powstanie, podlega obowiązkowi przetwarzania go zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych. Przepisy te, a dokładnie Art. 43 ust. 1 

Czytaj dalej »

Obowiązek informacyjny w stosunku do kandydatów do pracy i pracowników

Przetwarzanie danych osobowych zarówno kandydatów do pracy, jak i pracowników, wiąże się z szeregiem wymogów, które muszą zostać spełnione przez pracodawcę (także potencjalnego pracodawcę). Wśród nich można wymienić m.in. konieczność legitymowania się jedną z przesłanek określonych w art. 23 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (dalej UODO), gdy chodzi o tzw. dane zwykłe (np. imię, nazwisko, nr PESEL) bądź w art. 27 ust. 2 UODO, gdy myślimy o tzw. danych 

Czytaj dalej »

Jakich danych może żądać pracodawca od kandydatów do pracy i pracowników?

Żeby móc precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie postawione w temacie tego artykułu, w pierwszej kolejności należy ustalić podstawę prawną legalizującą przetwarzanie danych zarówno kandydatów do pracy jak i pracowników. W pierwszej kolejności sięgnijmy zatem do przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (dalej UODO), by tam odszukać stosownych zapisów. W grę 

Czytaj dalej »

Odpowiedzialność karna pracownika przy przetwarzaniu danych osobowych

Przyjęło się, że odpowiedzialność karną w związku z naruszeniem przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (dalej UODO) przypisuje się wyłącznie zarządowi (w przypadku spółek) albo właścicielowi firmy (w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej). Tego typu stanowisko często głoszą sami pracownicy na szkoleniach, które mam okazję od czasu do czasu prowadzić 

Czytaj dalej »

Czy wymagana jest zgoda na przetwarzanie danych osobowych kandydata do pracy?

Zgodnie z Art. 221 § 1 Kodeksu pracy pracodawca, który zamierza przeprowadzić rekrutację, ma prawo żądać od osoby ubiegającej się o pracę podania danych osobowych, w których skład wchodzą: imię (imiona) i nazwisko imiona rodziców data urodzenia miejsce zamieszkania (adres do korespondencji) wykształcenie przebieg dotychczasowego zatrudnienia Dodatkowo z Art. 23 ust. 1 Ustawy o ochronie 

Czytaj dalej »